Aarhus Universitets segl

Sælspecialist bliver den første kvindelige grønlandske biolog nogensinde med afgangseksamen fra Nuuk

Grønlandske Sascha J. Schiøtt kan torsdag kalde sig biolog. Et længevarende studie afsluttes med specialeeksamen fra Aarhus Universitet på Naturinstituttet i Nuuk.

Hvad gør man, hvis man vil studere sælers livsvilkår og interne konkurrence? Ja, en af måderne er at følge, hvor sælerne svømmer og samtidig se i deres maver, hvad de spiser. Og det er lige, hvad Sascha Schiøtt har gjort i Ilulissat Isfjord.

Hendes grundige arbejde betyder nu, at hun får den biologiske kandidatgrad – og som den første kvinde erhverver hun den i Grønland.

Et øje i det høje

Sascha Schiøtt har fulgt 11 sælers færd i Ilulissat Isfjord. Sælerne fik påmonteret en lille sender, der hver gang de var oppe ved overfladen sendte værdigfulde data til en satellit.

Gennem månedsvis sladrede senderne om deres færden.

Senderne fortalte bl.a., at ringsæler primært søger føde i de øverste 25 meter af vandet. De afslørede også at de ældre sæler indtager de mest favorable fødepladser mens de yngre sæler må tage til takke med områder med et mere ustabilt isdække.

Og forskerne kunne se, at jo mere isdække, der er i fjorden, jo mindre bevæger sælerne sig.

Små krebsdyr, rejer og torsk på menuen

Mens dataloggerne indsamlede data, sendte lokale fangede op til 120 sælmaver til Nuuk, hvor Sascha Schiøtt undersøgte indholdet af hver mave.

Analyserne kunne fortælle at de unge ringsæler mest spiser mysider – små krebsdyr – mens de ældre sæler foretrækker rejer.

Men også store polartorsk står på ringsælernes ønskeliste over livretter og det er tydeligt at sælerne dykker efter netop dette energirige bytte.

Sascha og hendes kollegaer sammenlignede også med maveindholdet af 200 hellefisk. Og det var tydeligt, at hellefisk primært spiser de byttedyr, der er til stede, herunder de mindre polartorsk – også selv om det ikke nødvendigvis er dem, der indeholder mest energi.

De to vigtige arter – ringsæl og hellefisk – lever altså side om side i Ilulissat Isfjord uden at konkurrere om de samme fødeemner.

 

Fantastisk mulighed

Sascha Schiøtt er fra Qaqortoq og flyttede for 1½ år siden til Nuuk med sig kæreste og deres treårige søn for at afslutte sit biologistudium ved Grønlands Naturinstitut.

”Det er fantastisk, at vi som grønlænder har fået den mulighed af afslutte vores studier her i Grønland. Det er altså noget andet at sidde og se ud på de grønlandske fjorde, når man skriver om vores dyr og natur  – fremfor at sidde i Danmark,” siger Sascha.

Aarhus Universitet har gennem sit Arktiske Forskningscenter gjort det mulig at tage fag i både Danmark og Grønland i et tæt samarbejde med Naturinstituttet og University of Manitoba i Canada.

”Jeg har været rigtig glad for at være her i Nuuk, hvor jeg har kunnet tale med mange forskellige forskere og specialister på grønlandske sæler og fisk,” fortæller en glad Sascha Schiøtt.

Efter torsdag bliver der en kort to-ugers feriepause, hvor den nybagte biolog kan tænke på andet en sæler. Derefter har kandidaten fået en projektansættelse ved Naturinstituttet.

Seniorforsker Aqqalu Rosing-Asvid fra Naturinstituttet har været ekstern vejleder for Sascha Schiøtt mens professor Søren Rysgaard fra Aarhus Universitet har været intern vejleder.

 

Yderligere oplysninger:

Biolog Sascha Schiøtt: Grønlands Naturinstitut, Nuuk. Telefon: 278618; mail: sasc@natur.gl

Professor Søren Rysgaard, Aarhus Universitet og University of Manitoba. Telefon: +45 2464 3206; mail: rysgaard@bios.au.dk