Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Tjukterne lever af og sammen med renerne. Foto: Jeanette Lykkegard
Det er kvindernes arbejde at rense tarme, her er Jeanette i gang.

18.05.2015 | Arctic Research Centre

Forfædrene i dig

Hvem er jeg? Og hvordan er min personlighed opstået? Vi har ofte svært ved at forstå vores sammensatte karaktertræk og søger svar hos coaches, psykologer og psykoterapeuter som aldrig før. Antropolog Jeanette Lykkegård har levet på den sibiriske tundra blandt tjuktjerne, der har en interessant forståelse af livets cyklus og af den sammensatte…

31.03.2015 | Arctic Research Centre

Ny hjemmeside samler rigsfællesskabets arktiske forskning

ISAAFFIK Arctic Gateway er navnet på en ny arktisk webportal, der åbner den 8. april og som bliver et dynamisk værktøj for alle, der arbejder i Arktis.

23.03.2015 | Course, Arctic Research Centre

Livet som dansk studerende i Nuuk

Vi er fem studerende fra Danmark, der i dette semester er flyttet til Nuuk for at studere Arktiske forhold ved Grønlands Naturinstitut som en del af vores kandidatgrad.

Grønlands Naturinstitut i Nuuk vil i foråret huse en flok internationale kursister, der skal få mere viden om arktiske forhold. Foto: Lars Malta Rasmussen.

11.02.2015 | Arctic Research Centre

Aarhus Universitet udbyder ny tværfaglig arktisk uddannelse i Nuuk

Aarhus Universitet er med i et samarbejde, der står bag et nyt uddannelsesforløb med speciale i arktiske forhold. Uddannelsen er for universitetsstuderende fra hele verden.

Grønlands Naturinstitut i Nuuk vil i foråret huse en flok internationale kursister, der skal få mere viden om arktiske forhold. Foto: Lars Malta Rasmussen.
Sanna – Grønlands Instituts nye forskningsskib - bliver basen for et af kurserne på den nye naturvidenskabelige uddannelse i Nuuk. Foto: Leiff Josefsen.

09.02.2015 | Education news

Arktiske nationer samarbejder om ny tværfaglig naturvidenskabelig uddannelse i Nuuk

Fransk, belgisk, engelsk, grønlandsk, dansk. Gange, laboratorier og mødelokaler kommer til at summe af forskellige sprog på Grønlands Naturinstitut, når et nyt naturvidenskabeligt uddannelsestiltag sættes i gang d. 13. februar.

10.11.2014 | Arctic Research Centre

Videnskabens Verden

Prof. Christian Sonne and Mikkel Sinding talk about scanning Arctic wolf skulls, investigating changes in bone density. In the long run, findings could have implications for human health. Interview starts at 13:03 (in Danish).

Grønlands Naturinstitut i Nuuk forsøger at fange de unges interesse for naturvidenskab i Grønland
Grønlands Naturinstitut har tidligere åbnet dørene for interesserede – her under kulturnat. Nu inviterer Naturinstituttet 200 gymnasieelever til fem temadage, hvor de skal lære en masse om natur og miljø i Grønland.

23.10.2014 | Environment, climate and energy

Arktisk Forskningscenter og Grønlands Naturinstitut åbner dørene for 200 gymnasieelever

Nyt internationalt undervisningsinitiativ skal fange unge grønlænderes interesse for miljø, sundhed og klimaforandringer.

03.10.2014 | Arctic Research Centre

Fremtidens arktiske specialister bliver klædt bedre på

Klimaændringer og nye økonomiske muligheder stiller store krav til rådgivning og forvaltning i det arktiske område. Nu går Grønlands Universitet, Færøernes Universitet og samtlige danske universiteter sammen om at ruste nye kandidater til opgaverne ved at uddanne arktiske specialister på tværs af mange fagområder.

02.10.2014 | Arctic Research Centre

Det arktiske samarbejde bliver styrket

Der er lagt op til en betydelig styrkelse af dansk forskning og uddannelse i Arktis, efter at 80 forskere og repræsentanter fra myndigheder fra Danmark, Grønland og Færøerne var samlet to dage på Hindsgavl Slot i Middelfart. Formålet var, at kickstarte ”Det Arktiske Initiativ”, som er den hidtil største satsning herhjemme, hvad angår håndtering af…

Fangerne langs Grønlands østkyst har siden 2009 fanget spækhuggere, som gennem de seneste år er blevet mere hyppige i havet langs kysten. Specielt i Tasiilaq-området er spækhugger blevet anvendt som føde for både mennesker og slædehunde. Foto: Haukur Sigurdsson.
En ca. seks tons tung hunspækhugger fanget ud for Kulusuk august 2013. Hvalen havde spist sæler og bardehval og prøver blev sikret fra væv såvel som mælk fra brystkirtlerne. Foto: Martin Hansen, KU.
Grønlandssæl fundet i maven af en spækhugger fanget i Tasiilaq 2012. Foto: Aqqaluk Rosing Asvid, Grønlands Naturinstitut.
Lokalbefolkningen i Tasiilaq, Østgrønland, blev i august 2014 udspurgt om livsstil og spisevaner. De, der havde spist spækhugger, fik udtaget blodprøver. Foto: Rune Dietz, AU.
Slædehunde i Tasiilaq, der havde fået spækhugger som foder, fik også taget prøver for at måle deres indhold af miljøfremmede stoffer. Foto: Rune Dietz, AU.

30.09.2014 | Arctic Research Centre

Spækhuggere på den grønlandske menu vækker bekymring

Flere og flere spækhuggere søger føde langs Grønlands østkyst og lokale beboere fanger nu spækhuggere både til familiens husholdning og til hundefoder. Men forskere har mistanke om at netop spækhuggerne indeholder de højeste mængder af miljøgifte i det Arktiske område.

29.09.2014 | Arctic Research Centre

Forandringer på klodens top

Med det interdisciplinære forskningscenter Arctic Research Centre og det store internationale samarbejde spiller Aarhus Universitet en central rolle i udforskningen af de store forandringer på Arktis.

25.09.2014 | Arctic Research Centre

Workshop kickstarter nyt arktisk initiativ

I slutningen af september samles forskere fra danske, færøske og grønlandske forskningsinstitutioner og myndigheder, der har med det arktiske område at gøre. Mødet er starten på en fælles dansk indsats for arktisk forskning og uddannelse, som Københavns Universitet og Aarhus Universitet har taget initiativ til.

19.09.2014 | Arctic Research Centre

Polarsekretariatet

Forholdene omkring Arktis har i de senere år tiltrukket megen opmærksomhed, blandt andet i forhold til klimaforandringer, potentielle råstoffer, nye sejlruter mv. Polarsekretariatet skal være med til at skabe bedre overblik over polarforskningsaktiviteterne

17.09.2014 | Environment, climate and energy

Miljøgift gør orme kuldskære

Nogle miljøgifte er mere skadelige i et koldt klima end i et varmt, fordi de påvirker temperaturfølsomheden hos visse organismer. Nu har forskere fra tre danske universiteter sammen påvist hvordan. Det kan give mere præcise risikovurderinger af forurening, navnlig i Arktis.

Seniorforsker Morten Frederiksen, Lloyd Park og Kane Brides sætter sendere på havfugle. Foto Cheryl Katz

02.09.2014 | Arctic Research Centre

Tomme reder i Nordatlanten

Havfugle kolonierne i Nordatlanten skrumper. I løbet af de sidste 10 år er ynglesuccesen for bl.a. Lunden og den Arktiske Terne faldet drastisk, og det er især tydeligt på Island, der ellers plejer at være havfuglenes Serengeti.

Viser resultater 1 til 15 ud af 104

1 2 3 4 5 6 7 Næste