Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Fangerne langs Grønlands østkyst har siden 2009 fanget spækhuggere, som gennem de seneste år er blevet mere hyppige i havet langs kysten. Specielt i Tasiilaq-området er spækhugger blevet anvendt som føde for både mennesker og slædehunde. Foto: Haukur Sigurdsson.
En ca. seks tons tung hunspækhugger fanget ud for Kulusuk august 2013. Hvalen havde spist sæler og bardehval og prøver blev sikret fra væv såvel som mælk fra brystkirtlerne. Foto: Martin Hansen, KU.
Grønlandssæl fundet i maven af en spækhugger fanget i Tasiilaq 2012. Foto: Aqqaluk Rosing Asvid, Grønlands Naturinstitut.
Lokalbefolkningen i Tasiilaq, Østgrønland, blev i august 2014 udspurgt om livsstil og spisevaner. De, der havde spist spækhugger, fik udtaget blodprøver. Foto: Rune Dietz, AU.
Slædehunde i Tasiilaq, der havde fået spækhugger som foder, fik også taget prøver for at måle deres indhold af miljøfremmede stoffer. Foto: Rune Dietz, AU.

30.09.2014 | Arctic Research Centre

Spækhuggere på den grønlandske menu vækker bekymring

Flere og flere spækhuggere søger føde langs Grønlands østkyst og lokale beboere fanger nu spækhuggere både til familiens husholdning og til hundefoder. Men forskere har mistanke om at netop spækhuggerne indeholder de højeste mængder af miljøgifte i det Arktiske område.

29.09.2014 | Arctic Research Centre

Forandringer på klodens top

Med det interdisciplinære forskningscenter Arctic Research Centre og det store internationale samarbejde spiller Aarhus Universitet en central rolle i udforskningen af de store forandringer på Arktis.

25.09.2014 | Arctic Research Centre

Workshop kickstarter nyt arktisk initiativ

I slutningen af september samles forskere fra danske, færøske og grønlandske forskningsinstitutioner og myndigheder, der har med det arktiske område at gøre. Mødet er starten på en fælles dansk indsats for arktisk forskning og uddannelse, som Københavns Universitet og Aarhus Universitet har taget initiativ til.

19.09.2014 | Arctic Research Centre

Polarsekretariatet

Forholdene omkring Arktis har i de senere år tiltrukket megen opmærksomhed, blandt andet i forhold til klimaforandringer, potentielle råstoffer, nye sejlruter mv. Polarsekretariatet skal være med til at skabe bedre overblik over polarforskningsaktiviteterne

17.09.2014 | Environment, climate and energy

Miljøgift gør orme kuldskære

Nogle miljøgifte er mere skadelige i et koldt klima end i et varmt, fordi de påvirker temperaturfølsomheden hos visse organismer. Nu har forskere fra tre danske universiteter sammen påvist hvordan. Det kan give mere præcise risikovurderinger af forurening, navnlig i Arktis.

Seniorforsker Morten Frederiksen, Lloyd Park og Kane Brides sætter sendere på havfugle. Foto Cheryl Katz

02.09.2014 | Arctic Research Centre

Tomme reder i Nordatlanten

Havfugle kolonierne i Nordatlanten skrumper. I løbet af de sidste 10 år er ynglesuccesen for bl.a. Lunden og den Arktiske Terne faldet drastisk, og det er især tydeligt på Island, der ellers plejer at være havfuglenes Serengeti.