Marit-Solveig Seidenkrantz modtager bevilling fra FNU

OCEANHEAT: Atlantic ocean circulation heat exchange linked to late Quaternary climate variability.

Marit-Solveig Seidenkrantz (photo: Jesper Rais, AU Foto)

Projektbeskrivelse:

Dette projekt vil udføre et studie af variationer i klima og havcirkulationen, især varmetransporten, i det atlantiske område gennem de sidste 40,000 år. Formålet med denne undersøgelse er at opnå en bedre forståelse af, interregionale, stor-skala processer. Undersøgelserne vil være fokuseret omkring fem geografiske områder, der alle relaterer sig til vest- og øst siden af den nordatlantiske subtropiske og subpolare cirkulationscelle, som begge har stor betydning for transport af varme på tværs af breddegrader. Områderne er: 1) Den østlige Sydatlant, karakteriseret af transport af varmt vand fra det Indiske Ocean og koldt vand fra Sydhavet; 2) de Azorerne-Canariske Øer, hvor den subtropiske front adskiller det varme centralatlantiske vand fra den kolde Canariske Strøm; 3) Caribiske Hav - Mexikanske Golf, arnestedet for Golfstrømmen; 4) Labradorhavet, hvor afsmeltning af den Grønlandske indlandsis og udstrømning af polar vand kan følges i detalje; og 5) Færøske farvande, der danner porten til de nordiske have. Dette studie vil give et integreret billede af de processer, der forårsager storskala variationer i havcirkulation og klima i det atlantiske område. Undersøgelserne vil blive baseret på en række komplementære undersøgelsesmetoder, hvor aflejringernes beskaffenhed, fossilindhold og kemiske sammensætning analyseres i en række kerner fra havets bund.

Bevilget beløb: kr 2.122.575