Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

22.05.2013 | Arctic Research Centre, Environment, climate and energy

Unik forvaltningsplan for kortnæbbede gæs træder i kraft i år

Svalbard-bestanden af kortnæbbet gås fortsætter med at vokse i antal. Fuglene volder især i Norge og i Danmark skade på landbrugets afgrøder og truer sårbare tundraplanter på ynglepladserne på Svalbard. Bestanden er firedoblet på 40 år til over 80.000 individer.

Marit-Solveig Seidenkantz er netop udnævnt til professor ved Center for Past Climate Studies, Geoscience, Aarhus Universitet og er en del af Arktisk Forskningscenters ”advisory board” Foto: John Boserup.
Sedimetkerne der indeholder oldgamle skaller skal bores op fra havbundens dybe mudderlag. Her arbejdes der med borekernerne.
De smukke skaller har tidligere omsluttet levende foraminiferer. Hver enkelt foraminifer-art har en unik skalstruktur, og skallerne afslører derfor hvilke smådyr der levede på havbunden mange 1000 år tilbage i tiden.

22.05.2013 | Arctic Research Centre, Environment, climate and energy

1000-årige gamle skaller sladrer om dagens klima

Vi får mere regn. Klimaforandringerne giver tørke. Flere storme raserer i fremtiden. Klimaforandringerne stopper Golfstrømmen. Ja, fremtidens klima er til daglig debat i nyhedsstrømmen, og det er svært at vide hvilke påstande, der hviler på solide videnskabelige data.

De grønlandske børn er i fokus i en række af de nye forskningsprojekter. Fotograf: Peter Bondo Christensen.
Forandringen fra et fanger-samfund til et industrisamfund får stor indflydelse på folkesundheden. Fotograf: Peter Bondo Christensen

22.05.2013 | Arctic Research Centre, Health and disease

Ændringerne i Arktis påvirker folkesundheden

Et internationalt ekspert-team har netop defineret fremtidens forskningsindsats i arktiske sundhedsspørgsmål: Der skal spotlys på livsstilsændringerne.

18.05.2013 | Arctic Research Centre, Environment, climate and energy

Status over biodiversiteten i Arktis for første gang

Over 250 førende forskere fra det meste af verden har gennem de seneste seks år bidraget med deres viden og ekspertise til den første statusrapport for den samlede biologiske mangfoldighed i Arktis og de ændringer, som den undergår i disse år.

03.05.2013 | Arctic Research Centre, Environment, climate and energy

Ny ph.d.-studerende ved ARC

Rikke Reisner Hansen begynder 1. maj på et ph.d.-studium, der kan få selv gamle Darwin til at rotere af misundelse. Hun kaster sig ud i et dybt hul af mangel på helt basal viden om arktiske smådyr og deres økologi.