Rapport om biodiversiteten i Arktis skaber debat
252 forskere har samlet viden om dyre- og plantelivet i Arktis i en ny rapport, der udkommer til efteråret. Rapporten skaber allerede nu debat om Arktisk Råds handlekraft.
Det unikke liv, der findes i den høj-arktiske klimazone, kan forsvinde for altid, fortæller den danske videnskabelige leder af rapportgruppen, Hans Meltofte, til Politiken. Han har gennem 6 år ledet det store team af forskere, der i projektet ”Arctic Biodiversity Assessment” dokumenterer biodiversiteten i Arktis.
Rapporten sætter fokus på klimaændringerne i Arktis, ændringer der foregår med rekordfart. Den globale opvarmning medfører, at klimazonerne flytter knap 2 km mod nord om året; på den måde forsvinder verdens nordligste klimazone ”Højarktis,” hvis der ikke handles her og nu.
Rapporten er et vigtigt dokument for Arktisk Råd, hvor landene Rusland, USA, Canada, Danmark, Sverige, Norge, Island og Finland diskuterer og regulerer udviklingen i Arktis. Men flere interesseorganisationer kritiserer Arktisk Råd for at mangle handlekraft, og Hans Meltofte anser det for temmelig usandsynligt, at man vil gøre noget virkelig effektivt ved klimaproblematikken.
Læs mere om truslen mod det højarktiske dyre og planteliv:
http://politiken.dk/klima/ECE2037944/arktisk-raad-kritiseres-for-at-lade-en-hel-klimazone-doe/
Læs om Arctic Biodiversity Assesment: http://www.arcticbiodiversity.is/