Aarhus University logo / Aarhus Universitets logo
English
Gennem de sidste 25 år har forskere foretaget målinger af klimaet og miljøet i Østgrønland. Det er blevet til en række yderst værdigfulde tidsserier af mange forskellige data - primært i Zackenberg/Daneborg-området og i regi af Greenland Ecosystem Monitoring (GEM) programmet. Nu opsætter forskere ved Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet, avancerede autonome målestationer, der udvider dækningen og som skal klare sig selv året rundt
Hvem er jeg? Og hvordan er min personlighed opstået? Vi har ofte svært ved at forstå vores sammensatte karaktertræk og søger svar hos coaches, psykologer og psykoterapeuter som aldrig før. Antropolog Jeanette Lykkegård har levet på den sibiriske tundra blandt tjuktjerne, der har en interessant forståelse af livets cyklus og af den sammensatte personlige identitet, vi har.
ISAAFFIK Arctic Gateway er navnet på en ny arktisk webportal, der åbner den 8. april og som bliver et dynamisk værktøj for alle, der arbejder i Arktis.
Vi er fem studerende fra Danmark, der i dette semester er flyttet til Nuuk for at studere Arktiske forhold ved Grønlands Naturinstitut som en del af vores kandidatgrad.
Aarhus Universitet er med i et samarbejde, der står bag et nyt uddannelsesforløb med speciale i arktiske forhold. Uddannelsen er for universitetsstuderende fra hele verden.
Fransk, belgisk, engelsk, grønlandsk, dansk. Gange, laboratorier og mødelokaler kommer til at summe af forskellige sprog på Grønlands Naturinstitut, når et nyt naturvidenskabeligt uddannelsestiltag sættes i gang d. 13. februar.
Prof. Christian Sonne and Mikkel Sinding talk about scanning Arctic wolf skulls, investigating changes in bone density. In the long run, findings could have implications for human health. Interview starts at 13:03 (in Danish).
Nyt internationalt undervisningsinitiativ skal fange unge grønlænderes interesse for miljø, sundhed og klimaforandringer.
Klimaændringer og nye økonomiske muligheder stiller store krav til rådgivning og forvaltning i det arktiske område. Nu går Grønlands Universitet, Færøernes Universitet og samtlige danske universiteter sammen om at ruste nye kandidater til opgaverne ved at uddanne arktiske specialister på tværs af mange fagområder.
Der er lagt op til en betydelig styrkelse af dansk forskning og uddannelse i Arktis, efter at 80 forskere og repræsentanter fra myndigheder fra Danmark, Grønland og Færøerne var samlet to dage på Hindsgavl Slot i Middelfart. Formålet var, at kickstarte ”Det Arktiske Initiativ”, som er den hidtil største satsning herhjemme, hvad angår håndtering af de store udfordringer i det arktiske område.
Flere og flere spækhuggere søger føde langs Grønlands østkyst og lokale beboere fanger nu spækhuggere både til familiens husholdning og til hundefoder. Men forskere har mistanke om at netop spækhuggerne indeholder de højeste mængder af miljøgifte i det Arktiske område.
Med det interdisciplinære forskningscenter Arctic Research Centre og det store internationale samarbejde spiller Aarhus Universitet en central rolle i udforskningen af de store forandringer på Arktis.
I slutningen af september samles forskere fra danske, færøske og grønlandske forskningsinstitutioner og myndigheder, der har med det arktiske område at gøre. Mødet er starten på en fælles dansk indsats for arktisk forskning og uddannelse, som Københavns Universitet og Aarhus Universitet har taget initiativ til.
Forholdene omkring Arktis har i de senere år tiltrukket megen opmærksomhed, blandt andet i forhold til klimaforandringer, potentielle råstoffer, nye sejlruter mv. Polarsekretariatet skal være med til at skabe bedre overblik over polarforskningsaktiviteterne
Nogle miljøgifte er mere skadelige i et koldt klima end i et varmt, fordi de påvirker temperaturfølsomheden hos visse organismer. Nu har forskere fra tre danske universiteter sammen påvist hvordan. Det kan give mere præcise risikovurderinger af forurening, navnlig i Arktis.
Side 1 af 8